Първата стачка в историята на Външно, спират консулските услуги и заверки

...
Първата стачка в историята на Външно, спират консулските услуги и заверки
Коментари Харесай

Българският дипломат като касиер в магазин – 1600 лв. средна заплата

Първата стачка в историята на Външно, стопират консулските услуги и заверки в страната, по-късно и зад граница Искат 100% нарастване Младите почват от 1000 лева, има 100 незаети бройки
Митът, че да си посланик е влиятелно и доходно, дефинитивно рухна с първата в историята на Външно министерство стачка. А казусът от нея за редовите българи е, че от петък се приключват консулските услуги и заверки в страната и стопира работа централното ръководство на Министерство на външните работи в София.

Дипломатическите и консулските представителства на България в чужбина имат подготвеност да се включат също в ефикасните протестни дейности, в случай че настояванията не бъдат чути от управляващите.

Около 200 чиновници на министерството излязоха в 10,30 ч в сряда пред служебния вход и хвърляха шепи със стотинки в израз на противоречие за мизерното възнаграждение. Средната заплата в дипломатическото ведомство е колкото на продавачите в огромна верига за хранителни артикули, а критериите за работа са едни от най-високите в държавната администрация. Изисква се магистърска степен и

притежаване на поне 2 чужди езика, като се работи и с класифицирана информация

Заради стачката от 2 декември представителите на дипломатическия профсъюз бяха поканени в комисията по външна политика на Народно събрание.

Досега в България никой не беше чувал за стачка на дипломати. Наченки на синдикална активност в Министерство на външните работи има отпреди 15 година, само че от 2019 година се усеща осезаемото наличие на Професионалното обединяване на държавните чиновници от дипломатическата работа. Председател на този профсъюз е завърналият се от консулска работа в Пекин Мартин Колев. Той е с сан III секретар, приказва британски, немски и китайски език. Именно поради редкия трети език заплатата му е по-висока с към 100-ина лв. - чисто взема 1492 лева на месец. Заместникът му в синдиката - Людмил Илиев, е аташе с два езика (английски и руски). За работата си получава 1200 лева

“През 2019 година направихме сравнителна таблица на заплатите в българските министерства и ние бяхме на дъното ѝ. Но при започване на т.г. дирекция “Човешки запаси ” изготви информация, от която е видно, че поради неналичието на индексация през последните 2 години Министерство на външните работи към този момент е на последно място по възнаграждение ”, споделя Мартин Колев.

Синдикатите във Външно са имали диалози с поредност министри - Екатерина Захариева, Светлан Стоев, Теодора Генчовска и Николай Милков. Предупреждавали са, че в случай че не бъдат подхванати забележими дейности, ще са длъжни да провеждат ефикасна стачка, само че явно никой от управлението не е предполагал, че ще се стигне до такава степен, откакто казусът е от десетилетия и все пак всичко си е вървяло постарому.

“Първо обявихме алегорични протестни дейности, имахме среща с министъра на 3 октомври, само че той изпрати непрекъснатия секретар Иван Кондов. Договорихме се да бъде направен отчет до премиера с оферти за нарастване на заплатите. В него обаче се предлага повдигане до 30%. Това не беше в съгласие с нас. Преговори може да има, когато и двете страни са дали мнение. А нашето мнение е, че “с до 30% ” на процедура е нищо. Нашето искане е за 100% повдигане на заплатите с диференциран метод, при който най-ниско заплатените ще имат най-голямо нарастване ”, разяснява Колев.

Дипломатите не са съгласни с оферти % - считат го за от дълго време просрочен. И сочат по какъв начин министерствата на защитата и на вътрешните работи от дълго време са подхванали дейности за увеличението на заплатите на чиновниците си.

“МО тази година също опазиха 30% нарастване, само че техните към този момент бяха по-големи от нашите и към днешна дата като най-малко те вземат два пъти повече от нас. Реално ние изоставаме фрапантно от други сродни на нашето ведомства като МО, Министерство на вътрешните работи, ДАНС, ДАР, а това не е заслужено ”, безапелационен е Колев.

Колегата му от синдиката Людмил Илиев добавя: “От 2018 година насам, без да броим пенсионираните чиновници, са напуснали над 140 души

Голяма част от сътрудниците си потеглят точно поради неспособност да устоят себе си и фамилиите си. Или минават в други ведомства, или си намират работа в частния бранш. ”

В момента в Министерство на външните работи има към 100 незаети бройки и казусът с привличането на нови чиновници става извънредно сериозен. Млади експерти, които към този момент са взели първия си сан и в които страната е вложила време, средства и старания, също напущат разочаровани

“Направихме конкурс за 15 стажант-аташета. Бяха назначени 10, тъй като се явиха доста по-малко претенденти от различен път и единствено тези устояха критериите. От тях 7 към този момент са в различен тип правни отношения с министерството, т.е. останаха едвам 3-ма. Заплатата им е 1000 лева След като при 100 незаети бройки сме съумели да притеглим на работа единствено трима нови, това е задоволителен сигнал, че службата е в кадрова рецесия ”, споделя Колев. Според него казусът ще има съществени отрицателни последствия в бъдеще.

На процедура бюджетът на Министерство на външните работи не е увеличаван от 2007 година През 2008 година съставът на министерството бе скъсен с 20%, а дилемите и провокациите, по които работят чиновниците, са се нараснали след влизането на България в Европейски Съюз. Преговорите за Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Шенген, еврозоната, войната в Украйна и връзките със съседи като Република Северна Македония вършат работата сериозна.

“Средната работна заплата за министерството е 1600 лева бруто, което значи, че чисто се вземат 1400 лева По-големи заплати вземат шефовете - към 2700 лева, което за отговорностите на работата също не са изключително доста пари. Юрисконсулт при нас получава 1190 лева бруто. Което прави привличането на механически или различен личен състав също доста мъчно. Ако междинната работна заплата за София е 1700 лева, то ние се считаме за небогати ”, разяснява Людмил Илиев.

240 лева на година за “представително облекло ”, само че само ако работиш в София

240 лв. за “представително облекло ” отпуска министерството на своите чиновници. Но това се прави единствено за тези, които работят в централното ръководство в София. Ако дипломатът замине в това време на мандат в чужбина преди края на съответната година, той би трябвало да върне част от парите.

Между 85 и 120 евро дава Министерство на външните работи като минимална сума дневни пари на дипломатите, които са командировани дълготрайно в чужбина. Те са избрани в специфична разпоредба, само че това е сумата за посланика. Останалите вземат единствено % от нея съгласно ранга и длъжността.

Ако дипломатите имат деца, парите се усилват с 8% за всяко до 18 година и с 16%, в случай че брачният партньор или брачната половинка му не работи. (24часа)

Протестиращ пред депутати: Година мечтах за нов костюм

ВЕСЕЛА БАЧЕВА

Пълна поддръжка, само че неразбираем отговор за това какво следва, получиха протестиращите чиновници на Външно от депутатите. Постоянният секретар на Министерство на външните работи Иван Кондов и синдикалисти изложиха настояванията си на съвещанието на парламентарната външна комисия през вчерашния ден.

“Мога да подсигурявам, че от нашата парламентарна група няма да чакаме идващия бюджет. Ще зададем въпрос към министър-председателя какво може да се направи със в този момент настоящия ”, даде обещание някогашната външна министърка и сегашен началник на отрасловата комисия на Народно събрание Екатерина Захариева. Колегата ѝ от ГЕРБ Христо Гаджев и Даниел Лорер от “Продължаваме смяната ” пък попитаха дали е допустимо да се употребяват неразходвани средства от други пера.

8,5 млн. лв. са нужни, с цел да се усилят левовите заплати на дипломатите с 30%. Исканията им обаче са за 100-процентово нарастване, което би коствало 25-30 милиона на бюджета. По-високите суми могат да бъдат заложени в нов бюджет следващата година, само че към този момент на първо четене бе признато удължение на бюджет 2022.

Намаляване на заплатата при мандат в чужбина, ниски командировъчни, неприятна материална база и непълен брой чиновници са другите недоволства на дипломатите.

“Как да бъдат привлечени - с телефони с копчета и един работещ преносим компютър на дирекция? ”, попита депутатите шефът на синдиката им Мартин Колев. Захариева обаче не се съгласи с него и го прикани да не прекалява с черните краски за материалната база на ведомството. И му изясни, че в Министерство на външните работи работят в разкош спрямо други министерства. Колев обаче описа, че в продължение на една година е мечтал за палто и нов костюм.

400 хиляди лв. от заплати за Ради Найденов в Швейцария, но най-богат е някогашният в Съединени американски щати

Общо 411 115 лева от заплати и 124 628 лева от командировъчни - толкоз е получил за миналата година посланикът ни в Берн Ради Найденов. Това излиза наяве от декларациите за имотно положение на посланиците пред КПКОНПИ.

Найденов е с над 20 година стаж в Министерство на външните работи. Беше длъжностен външен министър в кабинета на Огнян Герджиков, а през 2021 година бе номиниран отново за този пост и в несъстоялите се кабинети на Слави Трифонов и Има Такъв Народ.

Посланическите заплати стартират от 2 хиляди лева и може да стигнат 34 хиляди лева месечно. Повечето дипломати държат приблизително сред 100 и 500 хиляди лева във влогове. Предимно са от спестявания, продажби на имущество, а някои от сумите са и от завещание.

С най-вече спестени пари е някогашният ни дипломат в Съединени американски щати Тихомир Стойчев. Той показва в декларацията, че със брачната половинка му Любка имат общо 1 071 373 лева в сметки в банки.

Посланикът в Лондон Марин Райков и брачната половинка му Марияна имат 6 сметки с 298 911 лева Райков е взел 37 241 лева заплата и 84 101 лева от командировъчни.

Бившата посланичка в Турция Надежда Нейнски е заявила ниви, които брачният партньор ѝ Светлин е купил в с. Стакевци. Заплати за 18 052 лева и командировъчни за 78 233 лева, заявява ексвицето на Бойко Борисов във втория му кабинет Румяна Бъчварова, която бе дипломат в Тел Авив. Има и 180 694 лева в сметки.

В посолството на Съединени американски щати у нас над 3800 лева за специалист

Руските дипломати останаха без пари през юли поради глобите на Европейска комисия

РУМИНА ДИМИТРОВА

3866 лева месечно за 40-часова работна седмица вземат компютърните и политическите експерти, които работят в американското посолство у нас. Това се разбра от разгласи за работа, които задачата на Съединени американски щати пусна преди време.

Заплатите в посолството са изчислени на час, каквато е практиката в Съединени американски щати. Предложеното възнаграждение за двете длъжности надлежно е по 24,16 лв. на час.

1960 лева бруто, или 12,26 лева на час, е заплатата на телохранителя на посланика Херо Мустафа, стана ясно от друга публикация през юли. Това обаче е за 40 работни часа на седмица, като неведнъж на охранителите се постанова да дават и по-дълги наряди. За разлика от останалите длъжности, от тях не се изисква да владеят британски на разговорно равнище. Важно е обаче да са физически здрави, с цел да пазят първия посланик на Съединени американски щати от “нараняване и изпадане в неловко състояние ”, както и да имат най-малко 3 година опит като защита в частния бранш, полицията или армията.

В момента посолството си търси човек за връзки с обществеността. Заплатата е 2125 лева бруто. От него се изисква да написа, редактира и разгласява седмичния бюлетин на посолството, да поддържа фейсбук страницата и други, само че и да превежда на чиновниците в задачата, в случай че това се постанова.

Без пари за заплати останаха през юли пък дипломатите в съветското посолство отпред с Елеонора Митрофанова. Причината - поради глобите, които Европейски Съюз наложи върху преводите от съветските банки към страни в съюза, автоматизирано бе спряно разпореждане за 890 хиляди $ към задачата на Москва у нас.

Сагата продължи малко над две седмици. За нея тогава първи описа зам.-шефът на Има Такъв Народ Тошко Йорданов. От парламентарната естрада той разгласи, че Министерството на финансите, тогава ръководено от съпредседателя на Политическа партия Асен Василев, е спряло преводи към съветското посолство.

Министерството не е спирало никакви преводи, настоя обаче Василев. Той изясни, че нареждането на съветската банка е спряно автоматизирано и въобще не е стигнало до България. Кабинетът “Петков ” изиска от Европейска комисия да направи изключението от разпоредбите за паричния превод и две седмици по-късно тя даде позволение. Оттогава не е известно да е имало проблеми с парите за задачата. За сметка на това обаче, както е известно, бившето държавно управление изгони 70 съветски дипломати от България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР